18956
page-template,page-template-blog-large-image-whole-post,page-template-blog-large-image-whole-post-php,page,page-id-18956,page-child,parent-pageid-1815,stockholm-core-2.3.3,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
Title Image

Blog Large Image Whole Post

Courgettini en tomaat

In de Dodoenstuin te Schilde worden al 5 jaar ‘Meer Groen’ kinderkampen georganiseerd, een initiatief van enkele ‘Dodoeners’ om kinderen tussen de 6 en 12 jaar te laten kennismaken met het leven in- en rond de moestuin.Tijdens deze kampen gaan we voor het ‘Vrij en Blij’ gevoel en bekijken we op speelse wijze de principes van de natuurlijke moestuin. We verwerken we wat we oogsten en verkennen de wondere wereld van kruiden.

De zomer is in het land en zowel moestuin als bos zitten vol leven. Het onkruid groeit net zo hard als de moestuinplantjes dus daar moeten we wat mee doen. We geven de tuin een opfrisbeurt, verwijderen wat woekerend onkruid en voegen nog wat extra mulch toe. Courgettes oogsten we nu al, voor ze ontzettend groot en zwaar worden, straks maken we er spaghetti van met behulp van de spirilizer.

Ingrediënten

  • 4 kleine courgettes
  • 80g cashewnoten
  • 30g walnoten
  • 2 kleine knoflooktenen, geplet
  • 120g uitgelekte gedroogde tomaten
  • handjevol verse basilicum
  • 250g kerstomaatjes
  • citroensap
  • 10 donkere olijven
  • olijfolie
  • zout

Recept

Trek de courgettes in dunne sliertjes met een spirilizer of een dunschiller

Verkruimel de noten in de keukenmachine, samen met een geplette teen look. Zet de helft van het mengsel opzij en voeg wat flinke snufjes zeezout toe.

Laat de overige helft in de keukenmachine en voeg er de gedroogde tomaten aan toe, nog een teentje look en het merendeel van de basilicum.

Mix alles tot een pestoachtige saus.

Roer de verse tomaatjes door de saus met een lepel en breng op smaak met wat citroensap.

Leg de courgetteslierten in een kom en schep er de saus op. Verdeel er de olijven over en werk af met een scheut olijfolie , de overige basilicumblaadjes en het notenstrooisel.

recept : Dorien Knockaert / De moestuin van Mme Zsazsa

0

ontsmettingsgel zelf maken en het staat nog in je tuin ook

Met enige trots stel ik mijn eigen ontsmettingsgel voor.
Gemakkelijk te maken en het kost niet veel (de alcohol is het duurste ingrediënt).
Je maakt een thee van ontsmettende kruiden 30 gr op een liter water.
Je kookt deze mengeling op een laag vuur gedurende 10 min met het deksel er op.
Welke ontsmettende kruiden kan je nemen? Rozemarijn, tijm, salie, oregano.
Je zeeft deze massa en neem hiervan 100 ml of je kan ook 100 ml aloe vera gel of kweeperenpittengel (blijft wel zeer vet, beter als vervanging van glycerine nemen)) nemen.
Je neemt 15 ml alcohol van 95 °en lost hier 0,5 gr xantaan gom in op, goed mengen en je doet dit bij de 100 ml thee.
Hieraan voeg je nog:
  • 1 eetlepel  (ongeveer 15 ml) glycerine of kweeperenpittengel
  • 1 eetlepel verzorgende olie oa advocado olie, goudsbloemolie, bernagieolie, jojobaolie …..
en dan voeg je hieraan toe 45 à 50 druppels etherische olie
Welke eo kan je nemen?
oregano, tijm (ct linilool), rozemarijn, citroen (en daar wordt je ook nog vrolijker van), salie, ravintsara, eucalyptus, tea tree, cederatlas, zilverspar, lavendel, pepermunt, benzoë, manuka,…….

Positief nieuws in tijden van Corona

Geen enkel nieuwsbericht zonder info over het corona virus
Daarom toch enig positief nieuws vanuit de dodoenstuin

Ondanks de enorme media-aandacht dat het coronavirus krijgt met de daaraan gekoppelde goedbedoelde adviezen zoals handen wassen of ontsmetten, geen handjes schudden en drukke plaatsen te mijden, is er (alweer) één zeer belangrijk aspect waar nauwelijks over gesproken wordt: zorg ervoor dat je afweervermogen optimaal is!  Want Pasteur wist anderhalve eeuw geleden al dat toevallig contact niet de belangrijkste oorzaak is van een infectie en stelde ronduit:  het is niet de kiem die telt, maar de bodem waarop ze valt” Maar ook met natuurlijke middelen kunnen we het infectiegevaar drastisch verminderen.
Welke maatregelen kunnen onze weerstand sterker maken, waardoor een virus ons niet ziek maakt of enkel leidt tot een milde en snel voorbijgaande ziektetoestand?
Onze weerstand en immuniteit ondersteunen  daar krijg je eind deze week nog wat extra info over hoe je dit op een natuurlijke manier kunnen doen.

Bekijk hier de algemene tips: CORONAVIRUS-algemene-tips

We kunnen met etherische olie onze leefruimten / handen  helpen desinfecteren en zuiveren:
Welke etherische olie (e.o.) , bij voorkeur bio versie van eo kopen, kunnen we daar voor nemen. Uiteraard alle e.o. die desinfecterend werken .
Welke eo werkt desinfecterend en hebben een positieve invloed op onze ademhaling en luchtwegeninfecties

  • citroen en daar wordt bovendien ook nog wat vrolijk van
  • eucalyptus
  • rozemarijn
  • oregano
  • tea tree
  • ravintsara
  • tijm maar wel ct.linalool
  • zilverspar
  • cederhout
  • salie
  • kruidnagel ….

Hoe kunnen we deze gebruiken: het best van al is toch een aroma diffuser te nemen die vernevelt, maar gewoon een bakje met lauw water (onder de 40°C) zetten kan ook werken, de houder waar je een kaarsje onder zet en in het schaaltje deze eo in water doen. Een 10 tot 30 tal druppels mag je gerust toevoegen.
Je maakt een luchtspray.Je kan ook deze eo oplossen in mineraalwater al of niet een klein beetje alcohol aan toevoegen (lost de eo beter op in water bv met een beetje vodka) en in een sprayflesje doen. Op 250 ml mag je gerust een 50 tl druppels eo toevoegen.
Je kan deze eo ook toevoegen aan je vloeibare zeep. Als je je handen wast heb je ook daar weer de plusfunctie van de etherische olie. Men kan deze eo gewoon mengen. Je kan eventueel meerdere eo mengen maar de ervaring leert dat een 4-tal verschillende soorten echt wel volstaan. Het gebruik van slechts één etherische olie is ook meer dan ok.
Je kan deze eo ook op een zakdoek doen , op de kraag van je jas.
Je kan ook vochtige doekjes maken met deze eo om je handen  tussen door te reinigen. Hoe je deze vochtige maakt vind je het  recept hiervan terug op onze website:
https://www.dodoenstuin.be/zelf-gemaakte-desinfecterende-doekjes/

0

Eva’s ProVeg Veggiechallenge

Deze maand is het ook weer tijd voor de ProVeg Veggiechallenge waarbij we worden uitgedaagd om minder vlees te eten. Er zijn bitter weinig redenen om niet mee te doen, het is goed voor lijf en leden, voor de dieren én de planeet.

De Veggiechallenge is er niet om je dingen op te leggen, je beslist helemaal zelf. Ga je voor 30 dagen vegeatrisch, voor een maand vegan of verder als flexitariër ? Gewoon een keertje per week wat minder vlees ?
Geen zorgen, gewoon proberen! Je staat er niet alleen voor, duizenden belgen gaan en gingen je voor. Schrijf je in via https://www.evavzw.be/veggiechallenge voor heel veel tips en tricks.
Zoek je nog lokaler wat steun hou dan de meer groen kids pagina in het oog voor opkomende plantbased workshops.
Om jullie al een beetje te velekkeren delen we nog een super receptje uit Lekker Gesmeerd: bloemkool- kerriesalade.
 
nodig :
* een halve bloemkool
* 4 el mayonaise (of veganaise)
* 1 el kerriepoeder
* een handvol tuinkers
* peper en zout
doen :
Verdeel de bloemkool in roosjes en stoom ze in ongeveer 5 minuten beetgaar.
Plet ze met een pureestamper en laat afkoelen.
Voeg mayonaise en kerriepoeder toe. Versnipper de tuinkers en meng hem door het boemkoolmengsel. Breng op smaak met peper en zout.
tip :
Voeg kikkerwten toe voor een eiwitrijk beleg.
Lekker op volkoren speltbrood.
0

Zorgen voor je buik

Zoals we weten oefenen onze gevoelens en emoties een grote invloed uit op ons lichaam en ons immuunsysteem.

Jonge kinderen zijn hier nog veel gevoeliger voor omdat ze niet alles wat ze meemaken en voelen kunnen begrijpen en verwoorden. Zo kan verstopping een symptoom zijn van het vasthouden van een bepaalde emotie, buikloop kan een teken van angst zijn.

Wij gebruiken in ons dagelijks leven vaak uitdrukkingen zoals ´dat hangt me de keel uit´ of ´ik heb er mijn buik van vol´. Dat dit dan ook écht een fysieke belasting is voor onze keel en onze buik, daar staan we niet bij stil. Zo zeggen kinderen heel vaak dat ze buikpijn hebben.

Als ouder kan je de gevoelens van je jonge kind niet altijd doorgronden maar als je aandacht hebt voor het fysieke én emotionele welzijn van je kind ben je goed op weg.

Samen spelen, veel tijd buiten doorbrengen, in contact gaan met de natuur en gezond eten dragen allemaal bij tot een goed buikgevoel.

Gezond eten heeft niet alleen invloed op je lichaam maar ook op je geest.

Darmbacteriën beïnvloeden onze hersenen en daarmee ook ons gedrag en gevoel.

Gezonde voeding kan je beschermen tegen sombere gevoelens en negatieve gedachten en dat is iets wat we in deze tijd van het jaar wel wat extra kunnen gebruiken.

Een gezond ecosysteem van bacteriën (microbioom) helpt bij het verminderen van stress, het verbeteren van cognitieve vaardigheden, maar nog belangrijker draagt het bij tot een positieve levenshouding. Kortom, gezond eten maakt happy !

Hoe bouwen nu een gezond microbioom op ? Dat doe je door gevarieerd en gezond te eten. Eet zoveel mogelijk verschillende groenten, fruit, granen en peulvruchten. Let hierbij zeker op de vezels. Deze zijn eigenlijk de basis voor een gezonde microbioom, de goede bacteriën houden ervan. Onoplosbare vezels vind je in granen, de oplosbare in groenten, fruit, noten, zaden, pitten en peulvruchten, deze voeden je darmen. Zo is het beter een stuk fruit te eten dan een fruitsapje te drinken, dan vertragen de vezels de suikeropname.

Verder is het zowiezo belangrijk minder simpele suikers te eten want deze voeden de slechte darmbacteriën.

Gefermenteerde voeding levert zeker een waardevolle bijdrage aan een gezonde microbioom, denk aan kimchi, kefir en tempeh, maar voeding is de basis.

Tijdens de ‘Meer Groen’ kampjes schotelen wij de kids regelmatig nieuwe dingen voor.

We vinden het belangrijk dat er geproefd wordt, groenten die ze niet lusten worden soms in groep plots wel gesmaakt. Hoe breder het smaakpalet hoe gevarieerder het menu en hoe gezonder de microbioom.

Tijdens de zomerkampjes maakten we kefir en dat vonden de meeste kids heel lekker.

Het is een uitstekende manier om gesuikerde frisdrank te vervangen door een drankje wat bijdraagt aan een gezonde buik.

Met de feestdagen in aantocht kan je van dit gezonde drankje makkelijk een feestelijke versie maken.

Een paar ideetjes :

  • Citrus: 1/3 vers grapefruitsap, 2/3 kefir en een goede scheut citroensap
  • Cosmopolitan style: 1/4 cranberrysap, 3/4 kefir en een goede scheut limoensap
  • Fruity: verse aardbeiensap, ananassap of appelsap

 

De kefir zelf maak je met korrels waterkefir, te verkrijgen via verschillende FB groepjes maar tegenwoordig ook al in gedroogde korrel versie in de natuurwinkels. Een leuk idee om samen met de kids je eigen gezonde limonade  te zien ‘groeien’.

0

Slow cooking

De dagen worden korter en iedereen voelt de nood om het thuis gezellig, warm en knus te maken en ook de hartelijke stoofpotjes passen volledig in dit sfeerbeeld.

Misschien even het moment om stil te staan bij het fenomeen ‘Slow Cooking’.

Wat is ‘slow cooking’ juist?

De definitie zegt: ‘ Langzaam bereiden van voeding op lage temperatuur’.

Alle ingrediënten worden in één pan gedaan, kort even opgewarmd en dan gaat het  in een beschermd, geïsoleerd milieu verder garen = isolatiekoken, een eeuwenoude kookmethode.

Velen onder ons kennen deze kookwijze nog van onze grootmoeders die de ganse dag een stoofpotje op de kachel of op een klein gaspitje hadden staan en die ’s avonds overheerlijk smaakten.

Nog anderen kennen misschien het principe van de hooistoof die hetzelfde effect beoogde. Deze hooistoven waren zeer geliefd in de oorlogsperioden. Intussen zijn deze hooistoven vaak vervangen daar slow cookers die op stroom werken.

 

We zien gelukkig ook producten zoals de Ecostoof, waarbij geen stroom of gas nodig is.

De Ecostoof is een grote tas met een lint, gemaakt van voornamelijk linnen en wol en gerecycleerd textiel. Linnen heeft bij de productie een geringere milieubelasting in tegenstelling tot katoen. Linnen is ook milieuvriendelijker dan biologisch katoen en is wasbaar op 30°c.
In de onderkant zit een bodemplaat van kurk. Kurk behoort tot de meest duurzame organische materialen en is warmte-isolerend. Binnenin de Ecostoof zit nog een reflecterende textiel laag.

In combinatie met de vulling is dit een optimum van warmte-isolerende en warmte-reflecterende eigenschappen.

Het regelmatig gebruik van de ecostoof geeft een reductie van 1/3 van de energiekosten voor koken (normaal gemiddeld kookverbruik ongeveer 115 euro/jaar, maar met de stijgende energiekosten kan dit alleen maar toenemen!).

Een gietijzeren of gewone kookpot, waarbij de inhoud kort opgewarmd is, wordt dan in de Ecostoof gezet (temperatuur blijft tussen de 70 à 100 °C) en kan dan verder garen.

 

 

Wat zijn nu de voordelen van deze kookmethode:

  • Een ecologische manier van koken want er is geen of weinig energieverbruik.
  • Het is een veilige manier, kan nooit aanbranden en geeft dus geen enkele stress (aangenaam na een stressvolle dag).
  • Een maximale smaak, doordat alle sappen behouden blijven. Beter behoud van voedingsstoffen en vitamines.
  • De bereiding heeft een goede structuur, het wordt niet kapot gekookt. Groenten blijven een bepaalde ‘bite’ behouden.
  • Het is super simpel, gaart van zelf verder.
  • Je hebt er geen omzien naar en daardoor krijg je zelf meer ruimte om leuke dingen te doen.

 

Ikzelf bv. kook niet graag rijst omdat dit bij mij vaak aanbrandt en dan neem ik maar voor de veiligheid rijst in builtjes. Deze builtjes zijn op zich weer plastic verpakkingen waar ik eigenlijk van af wil.

De Ecostoof heeft voor mij hier alvast een antwoord voor gegeven. Maar ook allerlei stoofpotjes smaken overheerlijk op deze manier.

 

Het is alleen een beetje rekening houden met de bereidingsmethode en bereidingstijden.

Voor 500 gr product moet 500 gr water voorzien worden. Voor rijst zien we 1 volume rijst/1.5 volume water.

Eens je zicht hebt op deze bereidingstabel is alles zeer eenvoudig te bereiden

 

[supsystic-tables id=1]

 

Vanwaar komt de herontdekking van de ‘slow cooking’ methode?

In 1986 werd de organisatie ‘slow food international’ opgericht. In ’89 werd een slowfood manifest opgesteld en intussen is deze organisatie actief in 160 landen, heeft meer dan 100.000 leden en meer dan een miljoen supporters. In Nederland is er een zeer actieve tak, België daarentegen loopt hierop achter.

Deze beweging kwam als reactie tegen de klassieke landbouw en industriële verarmde voeding.

Zij willen gaan voor duurzame landbouw die toekomstbestendig is om zo te komen tot een duurzaam voedselsysteem.

Zij vinden dat iedereen recht heeft op goede, eerlijke en gezonde voeding.

Goede voeding= vers, smaakvol, seizoengebonden en met een grote diversiteit.

Eerlijk= eerlijke prijs voor de producent en consument met een productie die weinig energieverbruik vraagt.

Gezond= productieproces en consumptie die niet schadelijk is voor de omgeving, de dienstverlening, onze gezondheid, de bodem niet uitput, het bodemleven respecteert en de oogst zoveel mogelijk lokaal verworven wordt.

 

Allemaal principes waar wij vanuit het permacultuur-gedachtengoed binnen de Dodoenstuin voor 100% kunnen achter staan!

 

 

0

Bedankt Geert!

Op zondag 17 november hadden we een zeer boeiende lezing door Geert Verhelst, arts en auteur van het Groot Kruidenboek over ‘Kruiden in de preventie en ondersteuning bij kanker’
Meer dan 70 deelnemers hebben met zeer veel interesse naar deze boeiende lezing geluisterd
Geert is er in geslaagd een zeer moeilijke materie gevat en zeer begrijpelijk voor te stellen.
We willen jullie graag een klein onderdeel van deze zeer boeiende lezing meegeven nl. hoe je met kruiden en voeding in de preventie van kanker het verschil kan maken.
We hebben hem alvast terug gevraagd om op zondag 15 november 2020 opnieuw een lezing te houden in het cc ’t gasthuis te Wijnegem. Het onderwerp moet nog bepaald worden maar hou alvast deze datum vrij.

 

Vanuit de lezing van Geert hebben we een synthese genomen van wat je preventief kan doen aan kanker.
Bekijk hier enkele richtlijnen ter preventie van kanker

0

Recepten soepfestival

Beste mensen,
In oktober hebben wij een “soepenfestival” georganiseerd. Dit was een succes dankzij jullie, die desondanks het miezerige weer, toch gekomen zijn. Er was toen de mogelijkheid om jullie mailadres achter te laten zodat wij jullie de recepten konden bezorgen. Er zijn echter verschillende adressen die voor ons echt niet leesbaar zijn. Jullie kunnen nog altijd een mailtje sturen naar koen.verwimp4@telenet.be . Per kerende krijgen jullie dan de recepten van alle soepen doorgestuurd. En nog ter info : Je kan je inschrijven voor onze nieuwsbrief, waarop de volgende evenementen ( workshops, voordrachten, plantenbeurzen etc ) kenbaar gemaakt worden.  Ik zou zeggen : Gewoon  doen. 🙂 .
Met natuurlijke groeten,
Het team van Dodoens.
0

verslag Paul Strijckers

Op boeiende wijze nam Paul Strijckers ons 2 avonden mee doorheen de tijd, van de Prehistorie – Oudheid – Middeleeuwen tot aan de Renaissanceperiode, om een beeld te schetsen van de Kruidkunde in die tijd, maar vooral ten tijde van de wereldberoemde Rembert Dodoens uit Mechelen, met het legendarische Cruijdeboeck als hoogtepunt.

 

 

0