Activiteitenkalender - Dodoenstuin Schilde
21541
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21541,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.8.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Activiteitenkalender

DODOENS 2.0

Met de winter in aantocht, houden we terug een reeks online activiteiten.
Tussendoor blijven we samen komen in wanneer het kan.

De werkmomenten in de tuin op de 1° en 3° zaterdag van de maand van 9.30 tem 12.30.
Vanaf maart tem oktober.

 

De tui is doorlopend open, bezoek zeker de kruidentuin en de kruidenreus.
Ook aan de kleinste wordt gedacht met een interatieve rondleiding voor heel het gezin.

Tijdens de vakantieperiodes worden ook steeds ‘Meer groen’ kinderkampjes georganiseerd, maw er valt voor iedereen wat te beleven in de Dodoenstuin te Schilde.

Klik hier voor de data van de jaarcursus Natuurlijk moestuinieren.

ACTIVITEITENKALENDER

Vanaf april werken we elke eerste en derde zaterdag van de maand in de kruidentuin. Tot de tuin in zijn winterslaap gaat proberen we het onderhoud op regelmatige basis te doen.

 

Om de kruidentuin tot een mooi geheel te houden zijn er natuurlijk momenten nodig om deze te onderhouden.

In een prachtig kader bieden we jou de gelegenheid de kruiden te ontdekken, mee onkruid te wieden en over de wondere kracht van kruiden te praten.

Wanneer werken we in de tuin?

Elke 1° en 3° zaterdag van de maand van 9.30 tot 12.30 uur

VOOR DATA VAN DE MEER GROEN KAMPJES, KLIK HIER


BEKIJK HIER DE DATA VAN DE WERKMOMENTEN:

Werkmomenten
dec
10
vr
2021
Wildpluk in je eigen tuin in de winter @ Online
dec 10 @ 8:00 pm – 9:30 pm
Waarom zouden we in het wild gaan plukken, de biodiversiteit verminderen en de natuurlijke habitat van planten en dieren verstoren terwijl we voor elk seizoen de planten uit de top 10 van de wildpluk perfect in onze eigen tuin kunnen cultiveren. Deze lezing maakt deel uit van een reeks wildpluk het ganse jaar door in je eigen tuin. Je kan perfect alleen aan deze lezing deelnemen of je kan je ineens voor de 4 avonden inschrijven en dan krijg je nog een korting op het inschrijvingsgeld!
Deelnameprijs: per les 10 euro (Veltleden of lid Vrienden van de Dodoenstuin)/15 euro (niet leden) of inschrijven voor de ganse reeks 35 euro (Veltleden of lid Vrienden van de Dodoenstuin)/50 euro (niet leden).
dec
12
zo
2021
Workshop kruiden en immunitiet @ Online
dec 12 @ 1:30 pm – 3:30 pm
Op zondag 12 december geven wij een workshop in de Oranjerie of het leslokaal in de Dodoenstuin, De Pont 45 te Schilde om 13u30. Mensen die de lezing van Geert Verhelst  gevolgd hebben krijgen voorrang bij het inschrijven van de workshop. Deelnameprijs voor beide activiteiten (lezing en workshop) 30 euro voor leden van de Vrienden van Dodoenstuin en Velt), 40 euro voor niet leden. Voor zij die de lezing niet gevolgd hebben is het voor de workshop 25 euro voor leden en 35 euro voor niet leden. Inschrijvingen worden wel begrensd op 25 personen.
We leren jullie hoe je deze kruiden op een praktische manier kan toepassen in verschillende soorten bereidingen o.a. een goed kruidenmengsel voor een lekkere thee voor verschillende doeleinden. Hoe maak je op een eenvoudige manier een goede hoestsiroop, een natuurlijke Vics en balsem, een goed gorgelmiddel voor de keel en een eenvoudige keelspray? We geven info over welke etherische olie ook ondersteuning kan geven. Jullie nemen ook een deel zelfgemaakte spulletjes mee.
Nu inschrijven >>
dec
19
zo
2021
Kruiden en planten bij de verzorging van dieren door Martine Van Huffel @ Online
dec 19 @ 7:00 pm – 9:00 pm
Op zondag 19 december online lezing rond Kruiden en planten bij de verzorging van dieren om 19 UUR door Martine Van Huffel.
Kruiden  en planten kunnen een belangrijke rol spelen in de verzorging van onze huisdieren en het streven naar een optimale gezondheid voor de dieren.
Maar kunnen we bij de dieren zomaar dezelfde planten gebruiken als in de humane fytotherapie ? Waar moet je op letten als je kruiden aan je huisdier wil geven ? Hoe zit het met de dosering ? Planten gebruiken bij paarden of bij schapen lijkt evidenter dan planten toe te dienen aan de hond of de kat.
Hoe gaan we te werk?
Deze vragen en nog andere probeert Martine Van Huffel te beantwoorden in een lezing. Zij bespreekt ook een aantal zeer nuttige planten die je snel en veilig kan integreren in de dagelijkse voeding van je huisdier.
Elke deelnemer krijgt nadien per mail een handsout van de lezing toegezonden, met een origineel recept!
Deelnameprijs 10 euro voor Vrienden van Dodoenstuin of Veltleden, 15 euro voor niet leden.
Nu inschrijven >>
jan
14
vr
2022
Online lezing (en workshop) rond fermenteren door Mieke Vanderhaeghen en Monique Vierendeel @ Online
jan 14 @ 8:00 pm – jan 15 @ 3:30 pm
De herfst is er al en de winter staat stilletjes aan voor de deur. Voor Velt ook dé periode om te fermenteren. Als voorsmaakje alvast een artikel over fermenteren. Het nieuwe Veltboek Fermenteren kun je leren!  kan ik ten stelligste aanraden. Een mooi hebbedingetje voor onder de kerstboom.
Fermenteren kun je leren !

Groentefermentatie beleeft de laatste jaren een heuse revival. Deze bewaarmethode heeft heel wat troeven in petto. Het is gezond, is één van de meest veilige en ecologische manieren om groenten te bewaren dankzij de superkrachten van melkzuurbacteriën. En het zorgt voor een unieke smaak! Chefs maken er deze dagen dan ook gretig gebruik van. Groenten, zout en een pot waarin je die ingrediënten verzamelt: meer heb je niet nodig om aan de slag te gaan met fermenteren.
Fermenteren is ideaal om een grote oogst of een overschot aan seizoensgroenten te verwerken en bewaren. Bovendien komt er geen extra energie bij kijken, wat maakt dat fermenteren een ecologische kooktechniek bij uitstek is. In het nieuwe Velt-boek Groenten fermenteren: van seizoen tot seizoen wordt een ecologisch antwoord gegeven op de vraag naar kennis over fermenteren. Het boek doet glashelder uit de doeken hoe je groenten fermenteert aan de hand van de droge en natte methode. Heb je de basis onder de knie, dan kun je volop spelen met smaak, kleur en textuur. Zo maak je in elk seizoen je eigen unieke fermenten. De techniek wordt duidelijk uitgelegd en de natuur wordt als gids gevolgd. De seizoenen bepalen wat er in de fermentatiepot komt. Geen vaste combinaties of recepten, maar improviseren wordt ten zeerste aangemoedigd. In het boek worden ook gerechten met fermenten aangeboden. Praktisch, ecologisch, verrassend en lekker.

Tijdens een workshop begin volgend jaar in de Dodoenstuin krijg je de kneepjes van de groentefermentatie helemaal onder de knie. En uiteraard houden we daarbij rekening met de seizoenen. Je ontdekt hoe fermenteren in elk seizoen weer anders is en dus ook anders smaakt. Om het nog boeiender te maken, improviseren we à volonté. Door groenten en smaakmakers te combineren, creëren we onze eigen unieke fermenten.
Als je vast een voorproefje wilt dan kun je de fermentatiewijzer van Velt downloaden.

Vrijdag 14 januari organiseren we een online lezing rond fermenteren om 20 uur, door Mieke Vanderhaeghen
Zondag 15 januari om 13u30 een fermentatie-workshop in de lokalen van de Oranjerie of het leslokaal in de Dodoenstuin door Monique Vierendeel.

Je kan je voor beide items inschrijven. Hou er wel rekening mee dat voor de workshop wel maar max 20 p kunnen toegelaten worden. Dus als je echt wil komen schrijf dan zo vlug mogelijk in.
Wil je alleen de online lezing volgen, ook welkom! 10 euro (voor Veltleden en Vrienden van Dodoenstuin) geen beperking in de inschrijvingen, 15 euro voor niet leden.
Volg je de beide dan betaal je 30 euro (leden) 40 euro (niet leden). De workshop kan niet apart gevolgd worden omdat dan de lesgeefster alles opnieuw moet kaderen en het is de bedoeling om tijdens de workshop echt van start te gaan.