Slow cooking - Dodoenstuin Schilde
144332
post-template-default,single,single-post,postid-144332,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.8.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Slow cooking

Slow cooking

De dagen worden korter en iedereen voelt de nood om het thuis gezellig, warm en knus te maken en ook de hartelijke stoofpotjes passen volledig in dit sfeerbeeld.

Misschien even het moment om stil te staan bij het fenomeen ‘Slow Cooking’.

Wat is ‘slow cooking’ juist?

De definitie zegt: ‘ Langzaam bereiden van voeding op lage temperatuur’.

Alle ingrediënten worden in één pan gedaan, kort even opgewarmd en dan gaat het  in een beschermd, geïsoleerd milieu verder garen = isolatiekoken, een eeuwenoude kookmethode.

Velen onder ons kennen deze kookwijze nog van onze grootmoeders die de ganse dag een stoofpotje op de kachel of op een klein gaspitje hadden staan en die ’s avonds overheerlijk smaakten.

Nog anderen kennen misschien het principe van de hooistoof die hetzelfde effect beoogde. Deze hooistoven waren zeer geliefd in de oorlogsperioden. Intussen zijn deze hooistoven vaak vervangen daar slow cookers die op stroom werken.

 

We zien gelukkig ook producten zoals de Ecostoof, waarbij geen stroom of gas nodig is.

De Ecostoof is een grote tas met een lint, gemaakt van voornamelijk linnen en wol en gerecycleerd textiel. Linnen heeft bij de productie een geringere milieubelasting in tegenstelling tot katoen. Linnen is ook milieuvriendelijker dan biologisch katoen en is wasbaar op 30°c.
In de onderkant zit een bodemplaat van kurk. Kurk behoort tot de meest duurzame organische materialen en is warmte-isolerend. Binnenin de Ecostoof zit nog een reflecterende textiel laag.

In combinatie met de vulling is dit een optimum van warmte-isolerende en warmte-reflecterende eigenschappen.

Het regelmatig gebruik van de ecostoof geeft een reductie van 1/3 van de energiekosten voor koken (normaal gemiddeld kookverbruik ongeveer 115 euro/jaar, maar met de stijgende energiekosten kan dit alleen maar toenemen!).

Een gietijzeren of gewone kookpot, waarbij de inhoud kort opgewarmd is, wordt dan in de Ecostoof gezet (temperatuur blijft tussen de 70 à 100 °C) en kan dan verder garen.

 

 

Wat zijn nu de voordelen van deze kookmethode:

  • Een ecologische manier van koken want er is geen of weinig energieverbruik.
  • Het is een veilige manier, kan nooit aanbranden en geeft dus geen enkele stress (aangenaam na een stressvolle dag).
  • Een maximale smaak, doordat alle sappen behouden blijven. Beter behoud van voedingsstoffen en vitamines.
  • De bereiding heeft een goede structuur, het wordt niet kapot gekookt. Groenten blijven een bepaalde ‘bite’ behouden.
  • Het is super simpel, gaart van zelf verder.
  • Je hebt er geen omzien naar en daardoor krijg je zelf meer ruimte om leuke dingen te doen.

 

Ikzelf bv. kook niet graag rijst omdat dit bij mij vaak aanbrandt en dan neem ik maar voor de veiligheid rijst in builtjes. Deze builtjes zijn op zich weer plastic verpakkingen waar ik eigenlijk van af wil.

De Ecostoof heeft voor mij hier alvast een antwoord voor gegeven. Maar ook allerlei stoofpotjes smaken overheerlijk op deze manier.

 

Het is alleen een beetje rekening houden met de bereidingsmethode en bereidingstijden.

Voor 500 gr product moet 500 gr water voorzien worden. Voor rijst zien we 1 volume rijst/1.5 volume water.

Eens je zicht hebt op deze bereidingstabel is alles zeer eenvoudig te bereiden

 

 

Vanwaar komt de herontdekking van de ‘slow cooking’ methode?

In 1986 werd de organisatie ‘slow food international’ opgericht. In ’89 werd een slowfood manifest opgesteld en intussen is deze organisatie actief in 160 landen, heeft meer dan 100.000 leden en meer dan een miljoen supporters. In Nederland is er een zeer actieve tak, België daarentegen loopt hierop achter.

Deze beweging kwam als reactie tegen de klassieke landbouw en industriële verarmde voeding.

Zij willen gaan voor duurzame landbouw die toekomstbestendig is om zo te komen tot een duurzaam voedselsysteem.

Zij vinden dat iedereen recht heeft op goede, eerlijke en gezonde voeding.

Goede voeding= vers, smaakvol, seizoengebonden en met een grote diversiteit.

Eerlijk= eerlijke prijs voor de producent en consument met een productie die weinig energieverbruik vraagt.

Gezond= productieproces en consumptie die niet schadelijk is voor de omgeving, de dienstverlening, onze gezondheid, de bodem niet uitput, het bodemleven respecteert en de oogst zoveel mogelijk lokaal verworven wordt.

 

Allemaal principes waar wij vanuit het permacultuur-gedachtengoed binnen de Dodoenstuin voor 100% kunnen achter staan!

 

 

No Comments

Post a Comment