19080
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-19080,stockholm-core-2.3.3,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
Title Image

Indeling tuin

Wat te verwachten bji een bezoek aan de tuin
Dodoenstuin Schilde
EEN BEETJE GESCHIEDENIS

De Dodoenstuin is uitgebouwd op de moestuin van het kasteel van Baron Van de Werve (poort = originele ingang van de moestuin uit de 18e eeuw). Het is een renaissancetuin, geopend in 1977. De tuin werd opgedragen aan de grote “Vlaamse” kruidkundige Rembert Dodoens. Het kasteel werd in 1952 verkocht door de schoondochter De la Boussiere aan de gemeente Schilde met 42 ha grond, wat nog overbleef na de verkaveling. We hebben nu Schilde Park, de Pont, de Bijentuin en de Dodoenstuin.

 

Door de ligging van de tuin, waarbij de noordkant ommuurd is, krijg je in de tuin een microklimaat tot gevolg. Met een ploeg enthousiaste vrijwilligers onderhouden we de tuin.

 

Tijdens een wandeling door de tuin, kom je de verschillende delen van de tuin tegen.

BRENG EEN BEZOEK AAN DE TUIN

WAT IS ER TE VINDEN

MEDICINALE KRUIDENTUINTJES

Aan de kant van het park bevindt zich de medicinale kruidentuin. Het zijn 12 vakken met kruiden. Een aantal planten hiervan hadden in de tijd van Dodoens een geneeskrachtige werking, maar worden nu niet meer gebruikt omwille van de giftigheid. Of worden enkel gebruikt door gespecialiseerde bedrijven omwille van de extracten.

BRENG EEN BEZOEK AAN DE TUIN
DE KRUIDENREUS

Je kan niet naast de kruidenreus kijken. Verschillende kruiden zijn ingeplant op het lichaamsdeel waarop ze werken: vb. de goudsbloem en het driekleurig viooltje zijn goede kruiden voor de huid en vinden we aan de rand.

MEER OVER DE KRUIDENREUS
DE MOESTUINEN

De rest van de tuintjes wordt ingenomen door moestuiniers. Een aantal vakken zijn voorbehouden voor de cursisten van het moestuinieren. Op deze perceeltjes wordt het principe van de permacultuur toegepast: de grond moet altijd bedekt zijn. In de winter ga je hier dan ook mulchmateriaal vinden op de bodem.

BRENG EEN BEZOEK AAN DE TUIN
KEUKENKRUIDEN, VERFKRUIDEN, COSMETISCHE KRUIDEN

Links van de serre zijn nog drie tuintjes met keukenkruiden, cosmetische kruiden en verfplanten.

Het vroegere stadstuintje is nu een Hildegard von Bingentuin