18956
paged,page-template,page-template-blog-large-image-whole-post,page-template-blog-large-image-whole-post-php,page,page-id-18956,page-child,parent-pageid-1815,paged-5,page-paged-5,stockholm-core-2.3.3,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
Title Image

Blog Large Image Whole Post

Hummus

Ingrediënten:

  • 1 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
  • sap van 1 citroen
  • 1 koffielepel komijn
  • peper en zout
  • scheut olijfolie
  • scheut sesamolie
  • 1 teen knoflook
  • snuifje cayennepeper

bereiding:

Mix alle ingrediënten onder elkaar met de blender of mixer. Maak het smeuïger door er water of olijfolie aan toe te voegen.

Lekker met verse koreander op een melbatoastje, pittabroodje of brood.

Mueslirepen

Ingrediënten:

  • 300 g havervlokken
  • 80 g rozijnen
  • 50 g sesamzaden (geroosterd)
  • 50 g amandelen
  • 50 g zonnebloempitten
  • 50 g pompoenpitten
  • 30 g amandelpoeder
  • 75 g honing
  • 30 g bloem
  • 200 g boter
  • olie
  • 85 g donkere basterdsuiker
  • ½ kl kaneel
  • tip: je kan de hoeveelheid noten gerust verdubbelen. Ik laat de rozijnen er uit, want ik hou er niet van, ik doe er wel andere gedroogde vruchten in.

Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 170 °C.

  • Bekleed een bakvorm van 20 x 30 cm met bakpapier (ook de randen) en bestrijk met olie.
  • Meng de bloem met de kaneel, havervlokken, rozijnen, bruine suiker, zonnebloempitten, amandelen en het amandelpoeder.
  • Smelt de boter en meng met de honing. Doe het bij het bloemmengsel.
  • Verdeel de muesli over de vorm en druk wat aan. Zet 25 minuten in de oven. Laat de mueslireep volledig afkoelen en snij in repen.

Varieer met andere gedroogde vruchten zoals abrikoos, goïbessen, veenbessen, moerbeibes of noten.

Kweepeer olie

Kweepeer olie is beschermend en verzorgend voor de droge en gevoelige huid.

De kweepeer is een harde groen gele tot gele vrucht. Afhankelijk van de soort is de vrucht bedekt met een dun laagje ‘vilt’.   De kweepeer (of kweeappel) is niet meer zo heel bekend maar in de herfst kan je hem vaak wel kopen bij Turkse winkels of in de supermarkt.

Het vruchtvlees is wit tot geel gekleurd. Naargelang de duurtijd van het koken krijg je een mooie rode kleur die het vooral goed doet in gelei.

De kweepeer smaakt van nature zuur en het vruchtvlees is hard en zonder bereiding niet eetbaar. Maar je kunt er heel lekkere dingen mee maken zoals kweepeer sap en kweepeer jam. En de schil bevat een bijzondere etherische olie die heel erg goed is voor de gevoelige en droge huid. Door de schil te weken in een plantaardige olie komt deze etherische olie vrij en krijg je een zeer verzorgende en bijzondere huidolie.  Die ook geschikt is bij allergie en eczeem.

Kweepeer olie is heel simpel om te maken.

  • Neem 2 kweeperen en was de kweeperen goed.
  • Schil ze dan met een dunschiller en doe de schillen in een glazen pot.
  • Opvullen met 200 ml. plantaardige olie zoals druivenpit, abrikozenpit of amandelolie. De schillen moeten geheel onder staan.
  • Dek het geheel af met een stukje gaas of katoenen (netel) doek zodat het vocht eruit kan maar geen vuil van buitenaf erin kan komen.
  • Laat de olie dan 2 à 4 weken trekken op een lichte plaats op kamertemperatuur. Regelmatig schudden.
  • Door een filter in een donker glazen flesje gieten.
  • Lekker als lichaamsolie na het douchen of in bad als badolie of om een kweepeer balsem mee te maken.

Een iets snellere methode is de warme maceratie:

  • kweepeerschillen en olie grondig mengen en au bain-marie gedurende 2 uur verwarmen tot maximaal 60°C. het mengsel persen.

Je kan ook een gemengde methode nemen, waarbij je de vorige twee methoden combineert.

  • Eerst 2 u au bain-marie verwarmen en daarna nog enkele dagen verder laten koud maceren.
  • Betere olie als de tweede methode en sneller als de eerste methode.

Kweepeer gel

Kweepeer gel wordt gemaakt van de pitten van de kweepeer. En het is heel erg makkelijk te maken. De kweepeerpitten zitten bomvol pectine.

Een ideale gel voor droge handen en heel goed voor soepele nagelriemen. Verzacht bij allergie en huidirritaties.

Werkwijze:

Neem een kleine glazen pot. Doe de pitten in de pot en overgiet ze met een dun laagje

kweepeerpitten op alcohol

kweepeerpitten op alcohol

  • alcohol (wodka of jenever) .
  • Zorg dat ze ongeveer één vingerdik onder staan. Doe er vooral niet te veel alcohol bij want dan wordt het geen gel.
  • Even goed schudden.
  • Binnen een dag ontstaat nu een gel die kunt gebruiken.
  • De gel ruikt een beetje naar amandelen en heeft een hele aangename geur.
  • Het enige nadeel is dat hij prikt door de alcohol.
  • Je kan tot 2 keer opnieuw alcohol toevoegen
  • Je kan de alcohol ook vervangen door glycerine. Deze gel wordt dan wel echt heel dik, maar prikt niet.

Kweepeer balsem

Deze kweepeer balsem wordt gemaakt met kweepeerolie en verse of gedroogde Calendula Officinalis (Goudsbloem) blaadjes. Dit heeft een verzachtende en
zuiverende invloed heeft op je huid.

En met dit recept op basis van kweepeer olie en bijenwas is het snel klaar.

De kweepeer balsem beschermt, verzorgt en verzacht een ruwe, schrale of gesprongen huid (door koude, droge lucht) en is tevens geschikt voor de verzorging van droge lippen.

Ook ideaal voor baby’s en kleine kinderen bij schaafwondjes en uitslag.

Benodigdheden voor je kweepeer balsem20151018_172243

  • 10 verse calendulabloemen waar je de blaadjes van gebruikt of 1 gram gedroogde calendulablaadjes.
  • 100 ml. kweepeer olie
  • 10 gram bijenwas
  • Etherische olie/ voor verzorgende crème: 10 druppels van gerarium, lavendel, palmarosa

 Bereiding:

1. Eerste methode:

  • Je doet de goudsbloemen ineens samen met de kweepeerschillen in de olie en laat het samen macereren. Naargelang welke methode je gebruikt heb , kan je dan de kweepeerschillen en de goudsbloemen samen uitpersen.

2. Tweede methode:

  • De goudsbloemen en de reeds gemaakte kweepeerolie in een glazen pot doen en ongeveer 25 minuten au-bain marie (in een pan met net niet kokend water) verwarmen. Let op dat de olie niet warmer dan 60 graden wordt, we willen geen gefrituurde goudsbloemen. Het beste is om het water net niet aan de kook te brengen en dan het geheel op een laag vuurtje te verwarmen. Te koud is ook niet goed want de werkstoffen moeten uit de bloemen in de olie terecht komen. Dan de olie door een zeef gieten en de goudsbloemen nog even goed uitdrukken.
  • De olie (kweepeerschillen en goudsbloemen samen) giet je daarna weer in  het schaaltje en verwarm je weer au-bain marie terwijl je de bijenwas/kokosolie toevoegt.
  • Langzaam doorroeren totdat alles opgelost is.Vuur uitdoen, potje uit het water halen. Vanaf het glazen recipiënt terug handwarm aanvoelt, maar zeker onder de 40°c is kan je nog de etherische oliën toevoegen en ev enkele druppels van een natuurlijke bewaarstof.
  • Eventueel kan je er ook een beetje kweepeergel met glycerine toevoegen. Nog even doorroeren totdat de crème een klein beetje dikker is maar nog wel vloeibaar genoeg om te gieten. Dan giet je de crème in een leeg, droog en schoon potje.
  • Het beste kan je het potje van te voren even desinfecteren door het te vullen met koken water, 5 minuten laten staan  en daarna omgekeerd op een stukje keukenpapier te laten drogen.
  • De crème laten afkoelen, dan het deksel erop doen en koel bewaren (bijv. in de koelkast) .
  • Deze hoeveelheid levert ongeveer 50 ml. kweepeer balsem op.
  • De crème is ongeveer 6 maanden houdbaar, met een bewaarmiddel uiteraard langer.

Zelf gemaakte vochtige doekjes

Ter info:

Zelfgemaakte vochtige doekjes zijn super handig in gebruik. De meeste vochtige doekjes die je in de winkel kunt kopen bevatten allerlei schadelijke ingrediënten en vaak ook synthetische parfum. Dat kan schadelijk zijn voor je gezondheid en die van je familie en huisdieren. En het is echt zo eenvoudig om deze doekjes zelf te maken.

Je kan deze doekjes met een keukenrol maken. Maar als je nog beter voor het milieu wilt zijn dan kan je ook katoenen doekjes gebruiken die je in een afsluitbare container doet. Deze katoenen doekjes kan je ook maken van oude witte t-shirts, oud wit laken of bijv. dunne (of oude) theedoeken.

Benodigdheden:

  • 1 rol keukenpapier (zonder print)
  • 400 ml. warm water20151018_142409
  • 2 eetlepels olie (bijv. olijfolie, zoete amandelolie of wonderolie)
  • 1 eetlepel neutrale vloeibare zeep (bijv. handzeep of je zelfgemaakte vloeibare zeep)
  • 1 luchtdicht afsluitbare container. (bijv. een lege afsluitbare yoghurtbeker van Griekse of Turkse yoghurt, een oude lege verpakking van desinfecterende doekjes) . Je kan ook een koffieblik nemen maar dan moet je er wel een plastiek zakje in hangen anders treed er roestvorming op.
  • + etherische olie, dit is afhankelijk voor wat je het gaat gebruiken:

Voor desinfecterende doekjes:

Je kan zoeken tot je een combinatie gevonden hebt die je graag ruikt.

Voor babydoekjes / snoetenpoetsers:

  • 10 druppels lavendel etherische olie
  • 5 druppels lavendel etherische olie en 5 druppels mandarijn etherische olie.
  • 5 druppels lavendel
  • 5 druppels palmarosa
  • Je kan er ook altijd een scheutje aloë vera gel of kweeperenpittengel aan toevoegen voor een verzorgende effect

Voor vochtige gezichtsreinigingsdoekjes:

  • 10 druppels lavendel etherische olie
  • 10 druppels gerarium etherische olie
  • Ev een combinatie van deze twee

Voor vochtig toiletpapier:

 

Werkwijze:

  • Snij de keukenrol door de helft met een broodmes (of als je dat hebt een elektrisch mes). Bij mij ging het heel makkelijk met het broodmes. Gebruik de helft nu en bewaar de andere helft voor de volgende keer.
  • Doe het lauwe water, de olie, de etherische olie en de zeep in een maatbeker en roer even voorzichtig door.
  • Leg de keukenrol in de container en giet het mengsel eroverheen. Doe dan de deksel erop en laat het mengsel 10 minuten intrekken.
  • Keer dan de container om en laat het geheel nog 10 minuten staan zodat de hele keukenrol het vocht goed geabsorbeerd heeft.
  • Verwijder dan voorzichtig het karton uit de keukenrol en je kan je doekjes vanuit het midden trekken als je ze nodig hebt.
  • Gebruik deze doekjes om je aanrecht snel schoon te maken, deuren, kranen, lichtknopjes te desinfecteren etc. etc.
  • En zelfs je kinderen kunnen mee helpen want je hoeft je geen zorgen te maken over schadelijke stoffen.
  • Krijg je een ganse rol in je container dan moet je uiteraard de hoeveelheden verdubbelen.

 

Groentenbouillon (zelfgemaakt)

Ingrediënten voor 100 gram bouillonpoeder:

  • 1 kilo groente en kruiden nodig.

Je kunt een mengsel nemen van groente en kruiden die je zelf graag gebruikt of je neemt een soepgroentepakket als basis. wortelen, uien, prei, selderij, paprika, 20151018_161409
lenteui, knolselderij, venkel, peterselie wortel.

  • Kruiden die je kunt gebruiken: lavas (maggikruid), peterselie, selderijblad, rozemarijn, tijm, dille, platte peterselie, bieslook,..
  • Zout: hiervoor neem je himalaya zout , fleur de sel of keltisch zeezout. Op 100 gram gedroogde groenten heb je 10 à 20 gram (10% à 20%) zeezout nodig. Dus een pak minder dan in de winkel. Je kan er ook nog wat peper aan toevoegen

Bereiding:

Was en snij alle groenten en kruiden in kleine stukjes. Dan moet de groenten en kruiden gedroogd worden. Dit kan je doen in een voedseldroger of  in de oven. Leg de groente en kruiden op de rekjes van je voedseldroger of spreid het uit op  een aantal bakplaten in de oven.

Nu moet de groenten 7 a 8 uur drogen op 60 à 70 graden. In de oven gaat dit het beste op de hete lucht stand.  Als de groenten droog en knapperig aanvoelen is het geheel klaar en doe je het samen met het zout in een blender, keukenmachine of koffiemolen. Je maalt het geheel tot een fijn poeder.

En dat is alles, nu is je bouillonpoeder klaar en hou je neus er maar eens boven, het ruikt echt heerlijk. Niet te vergelijken met een bouillonpoeder wat je in de winkel kunt kopen, zelfs niet met een biologisch bouillon poeder. Je bewaart het in een gesloten recipiënt zodat er geen vocht bij kan.

Een voorbeeld van samenstelling: 2 preien, 2 paprika’s, 4 uien, 2 kleine chili pepers, een grote bussel peterselie en een busseltje platte peterselie, enkele takken (blaadjes) van de selder, enkele takken tijm en rozemarijn, 3 wortelen maar je kan dit aanvullen met wat jij in huis hebt.

Soep maken: Neem de gewenste hoeveelheid bouillon en leng aan met water. Dit vormt de basis van je soep. Smakelijk!

 

Ter info:

We weten allemaal dat zelfgemaakte groentebouillon of vleesbouillon het lekkerst is, maar dat lukt ons niet om dit elke dag te doen. Daarom grijpen we nogal snel naar gemaakte groentebouillons die we in de supermarkt vinden. Niet alleen in bouillonblokjes maar ook in bouillonpoeder uit de winkel zitten allerlei chemische bestanddelen die compleet onnodig en ongezond zijn. Bijvoorbeeld  smaakversterker E621, glucosestroop, gistextract en aroma’s. Dan willen we echt niet weten hoe de vleesbouillon gemaakt wordt. De oplossing is echter heel simpel en ook nog eens veel lekkerder: zelfgemaakt bouillonpoeder.

Snelle appeltaart

Ingrediënten:

  • 800 g geschilde en fijngesneden appelen
  • 200 g suiker
  • 200 g bloem
  • 3 eieren
  • 1 koffielepeltje bakpoeder

Bereiding: Alles goed mengen en storten in een ingevette vorm

  • Eventueel kaneel toevoegen
  • Eventueel amandelschilfers opdoen

 

+/- 40 min op 180 ° (naargelang de oven) – deze tijd is bij mij voor een ovenschotel van 20 x25 cm

Bliksem – pompoencake

Uit: Gezond uit de moestuin, Pompoenen en courgettes, Helga Büchter – Weisbrodt, Deltas20151018_145205kopie

  • 250 g pompoenvruchtvlees,
  • 150 g suiker
  • 150 g bloem
  • 100 g gemalen walnoten
  • 50 g honing
  • 4 eiere
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 p vanillesuiker
  • Pompoen schillen en raspen

Bereiding:

Eieren met suiker schuimig roeren,

Overige ingrediënten toevoegen,

Een ingevette bakvorm vullen met het deeg

Ong 1 uur bakken op 180 °

Je kan de cake achteraf nog bestrooien met poedersuiker of glazuur op doen.

Spread van rode biet en mierikswortel

De rode biet met mierikswortel smaakt zo verfijnd dat je het mengsel niet alleen op je boterham kunt smeren, maar ook kunt serveren als pittig detail bij een voorgerecht of op toastjes bij het aperitief.

  • 200 gr rode biet, rauw of voorgekookt
  • 100 gr zonnebloempitjes
  • 3 koffielepels geraspte mierikswortel
  • 1 koffielepel citroensap
  • peper en zout

 

  1. Als je met rauwe rode bieten werkt: schil dan de bieten, snijd ze in blokjes en kook ze beetgaar in gezouten water. Giet ze af
  2. Als je met voorgekookte bieten werkt, snijd ze dan in blokjes.
  3. Cutter of mix de bieten samen met de zonnebloempitjes. Breng op smaak met citroensap, mierikswortel en peper en zout.
  4. Omdat mierikswortel zijn pit snel verliest, kan je dit broodbeleg best de dag zelf opeten

Uit: Donderdag Veggiedag van Miki Duerinck en Kristin Leybaert