De groene markten van Dodoens - Dodoenstuin Schilde
21777
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21777,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.8.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

De groene markten van Dodoens

De groene markten van Dodoens

De werkgroep Dodoens en het herboristenforum zijn blij jullie weer te kunnen voorzien van een breed aanbod vers groen  onder de naam Dodoens 2.0 !
Ook dit  jaar zetten we de Dodoenstuin in Schilde op zijn kop en in de bloemetjes.
Hoogtepunten zijn de plantenmarkt en zadenruil op 12 juli en het Oogstfeest met soepfestival op 18 oktober.

UPDATE: kleine plantenmarkt op 12/07

Op de platenmarkt staan kleinschalige groene kwekers met biologisch plantgoed.
We ruilen ook zaden. Er wordt een ruiltafel voorzien, dus breng zeker je zaden mee.
We geven verschillende demonstraties, dus voor ieders wat wils.

 

Een aantal kleine kwekers staan er met biologische voeding of artisanaal bereide producten. Maar zoek je net die ultieme bessenstruik of eetbare vaste plant: één adres, ook deskundige plantenkwekers zijn hier aanwezig. Wil je net die info hebben om zelf zaad te kweken, daarvoor kan je ook bij ons terecht die dag.

 

Zomer in’t Park staat garant voor een gezond cafetaria in de tuin van de Oranjerie.

Oogsfeestmet soepfestival 18/10

Op zondag 18 oktober hebben we terug een groot soepfestival.
We weten allemaal dat soep helpt onze dagelijkste portie van verschillende soorten groenten te realiseren. Soep kan lekker smaken als alternatieve broodmaaltijd en wat kan er nog lekkerder zijn bij onguur en koud winterweer: een lekkere dampende warme soep.
We starten om 13 uur, je betaalt 5 euro en je kan naar hartenlust alle gemaakte soepen proevenEr is ook een heuse wedstrijd aan verbonden met een vakjury maar ook het publiek mag de lekkerste soep mee bepalen. Alle deelnemende soepbereiders krijgen een leuke attentie, maar voor de drie beste soepen is er een mooiere prijs voorzien.We duimen voor mooi weer zodat we nog kunnen genieten van een laat nazomer zonnetje in de mooie tuin van de orangerie. Laat je niet afschrikken door slecht weer want dan doen we deze activiteit in de orangerie en de aanpalende gebouwen zodat we allemaal droog en warm van de soep kunnen genieten.
Vorig jaar hebben we een miniversie van het soepfestival gehad en toen waren alle aanwezigen opgetogen van deze formule.

Wil jij graag tijdens de planten en zadenbeurs je stand opzetten?

We vragen boeren, creatievelingen en/of organisaties om een voorstel te doen want wij zijn op zoek naar standhouders met groenten, planten en producten die een link leggen met het thema ‘meer groen’. Wij bieden een brede communicatie en veel publiek, we vermelden je stand op onze vriendenlijst. Wij vragen geen bijdrage aan de standhouders, maar vragen wel een snelle bevesting van jullie aanwezigheid en een herbevestiging begin april.

Elektriciteit en tafels worden voorzien op aanvraag.

Zin om hier mee deel van uit te maken?

Fijn! Je kan ons alvast mailen met alle info over je stand.

Bij aanlevering van je logo en website, wordt deze snel mee opgenomen op de site.

Voor info en inschrijving: info@dodoenstuin.be

WAT IS ER NOG TE DOEN

In het domein Schildehof vindt u de Dodoens kruidentuin. Deze tuin is een reconstructie van een zestiende eeuwse renaissancetuin met kruiden uit het Cruydeboeck van Rembert Dodoens. Met een enthousiaste ploeg vrijwilligers onderhouden we de tuin. We verwijderen onkruid (planten die niet op de juiste plaats staan), planten nieuwe planten bij, geven workshops, eten af en toe een flink stuk taart en creëren een harmonieus plekje in het park van Schilde.

Wandeling in de tuin

Tijdens een wandeling door de tuin, kom je de verschillende delen van de tuin tegen. Aan de kant van het park bevindt zich de medicinale kruidentuin. Het zijn 12 vakken met kruiden. Een aantal planten hiervan had in de tijd van Dodoens een geneeskrachtige werking, maar worden nu niet meer gebruikt omwille van de giftigheid. Of worden enkel gebruikt door gespecialiseerde bedrijven omwille van de extracten.

De kruidenreus

Je kan niet naast de kruidenreus kijken. Verschillende kruiden zijn ingeplant op het lichaamsdeel waarop ze werken: de goudsbloem en het driekleurig viooltje zijn goede kruiden voor de huid en vinden we aan de rand.

De moestuinen

De rest van de tuintjes wordt ingenomen door moestuiniers. Een aantal vakken zijn voorbehouden voor de cursisten van het moestuinieren. Op deze perceeltjes wordt het principe van de permacultuur toegepast: de grond moet altijd bedekt zijn. In de winter ga je hier dan ook mulchmateriaal vinden op de bodem.