Jaarcursus Natuurlijk Moestuinieren - Dodoenstuin Schilde
21766
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21766,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.8.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Jaarcursus Natuurlijk Moestuinieren

Volgens de Principes van de Permacultuur
“Een praktische cursus permacultuur” ook in Schilde
CURSUS NATUURLIJK MOESTUINIEREN

Moestuinen - Permacultuur

Volgens de principes van de permacultuur in 2021

Als corona ons toch iets zinvol geleerd heeft, is dat lekker, gezond en vers voedsel een must zijn. Wil je leren hoe je deze gezonde groente/fruit zelf kan telen op een natuurlijke manier volgens de principes van de permacultuur, dan ben je welkom op onze jaarcursus in Schilde en Kasterlee!

Deze cursus geeft je een groter draagvlak naar een zelfvoorzienend leven.

De Dodoenstuin te Schilde geeft al 6 jaar een jaarcursus natuurlijk moestuinieren. We gaan een volledig jaar, in een mooi programma van 10 lessen, doorheen alle seizoenen leren moestuinieren in de (permacultuur) kruidentuin van de Dodoenstuin te Schilde of in de privétuin van Mieke en Guy in Kasterlee. We beperken ons niet alleen tot de klassieke éénjarige groenten maar ook meer bijzondere gewassen zoals yacon, gember, kurkuma, chaoyte, zoete aardappel…en vaste meerjarige (lekkere) planten komen aan bod. Daarnaast is er aandacht voor het ontwerp van de permatuin (zowel de kleine als grotere tuin), van aanleg tot onderhoud en uiteraard ook oogst (met de diverse verwerkingsmethodes).

We hebben veel aandacht voor kruiden, eetbare bloemen, kruiden, bessen en ander fruit, maar willen toch ook alle principes en ontwerpprincipes van de permacultuur meegeven. Nieuw dit jaar is dat we ook extra aandacht gaan geven aan het concept van het voedselbos en de gelaagdheid van het moestuinieren, wat een antwoord kan bieden aan de gewijzigde klimatologische omstandigheden.

Al doende gaan we leren de tuin voorbereiden, moestuinbedden aanleggen, zaaien, planten, mulchen, snoeien, oogsten,… .

Gezien het coronatijdperk gaan we de theoretische sessies online (via zoom) geven op woensdagavond om 20u voorafgaand aan het praktijkweekend, zodat we op de praktijkmomenten (in openlucht en coronaproef) jullie volledig kunnen onderdompelen in de wondere wereld van de kruiden en de moestuin. Naast de 10 praktijkdagen, hebben we in november nog een afsluitmoment en gaan we 1 of 2 interessante bedrijven bezoeken. Dat kan een kweker zijn, maar ook een andere interessante permacultuurtuin, voedselbos, ….

Naast een zelf meegebrachte lunch, laten we jullie elke keer meegenieten en proeven van de opbrengsten van de tuin en de manieren waarop we de oogst verwerken.

Wanneer: op zaterdag in Schilde, op zondag in Kasterlee.

Zij die nog willen starten: er is een instaples op di 16 maart om19.30 uur rond de ethische principes van de permacultuur en een infoles over de grond klaarmaken voor de start.

 

Theoretische kadering op woensdagavond voorafgaand aan het cursusweekend op 16/3 om 20.30u, 14/4, 26/5 ,23/6, 7/7, 4/8, 1/9, 24/11

Praktijklessen:

20/21 maart, 17/18 april, 8/9 mei en 29/30 mei, 26/27 juni, 10/11 juli, 7/8 augustus, 4 september (met zijn allen in Schilde), 2/3 oktober

Afsluit: zaterdag 28 november voor beide groepen

Extra: Opentuindag Velt: zaterdag 5 juni Kasterlee, zondag 6 juni Schilde

Plantenverkoop en plantenruilbeurs: zondag 2/5 in Schilde

Oogstfeest: zondag 17 oktober

Waar gaat de cursus door?

Schilde: De pont 45 in de Dodoenstuin, op zaterdag van 10 tot 16 uur.

Kasterlee, Zandhoef 10, in de privétuin van Mieke en Guy, op zondag van 10 tot 16 uur.

Prijs (inclusief digitale lessen en lesmateriaal):

Ben je lid van de Vrienden van de Dodoenstuin: 250 euro. (lidmaatschap Vrienden van de Dodoenstuin 25 euro; voordelen van lidmaatschap zie website www.dodoenstuin.be).

Ben je lid van Velt: 280 euro.

Ben je geen lid van één van bovenstaande: 335 euro.

Voor meer info en inschrijving:  www.dodoenstuin.be. Je inschrijving doe je via inschrijvingen@dodoenstuin.be en is definitief na betaling van het inschrijvingsgeld. Max 20 deelnemers per groep.

 

Een beetje info mbt lesgevers:

Mieke Vanderhaeghen, herboriste, kruidenteler en kruidenverwerker en Guy Degezelle, lesgever voor de permacultuur zijn vrijwilligers in de Dodoenstuin en zijn al meer dan 15 jaar met permacultuur bezig. Al meer dan 5 jaar geven zij deze cursus vrijwillig. De opbrengst van de cursus is volledig voor de Dodoenstuin waarmee zij hun werking mee kunnen uitbouwen.

Zij zijn 15 jaar geleden gestart met permacultuur in hun kleinere stadstuin in Wommelgem, maar zijn nu recentelijk verhuisd naar Kasterlee met een veel grotere tuin, waar ze sinds twee jaar actief hun tuin aan het uitbouwen zijn (vertrokken van een grasveld) zodat jullie ook kunnen zien dat het allemaal niet zo lang moet duren, maar wel dat het geleidelijk opgebouwd wordt.

Dus zij kunnen aandacht geven aan zowel de kleine als grotere tuin/toekomstige voedselbos.

Cursisten van Schilde komen ook in Kasterlee, en vice versa.

 

Je inschrijving is definitief bij de betaling van de cursus op rek.nr BE74/973068091307 op naam dodoens schijnvallei.