21766
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21766,stockholm-core-2.3.3,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
Title Image

Jaarcursus Natuurlijk Moestuinieren

Volgens de Principes van de Permacultuur
“Een praktische cursus permacultuur” ook in Schilde
CURSUS NATUURLIJK MOESTUINIEREN

Moestuinen - Permacultuur

Volgens de principes van de permacultuur in 2022

Als corona ons toch iets zinvol geleerd heeft, is dat lekker, gezond en vers voedsel een must is! Wil je leren hoe je deze gezonde groente/fruit zelf kan telen op een natuurlijke manier volgens de principes van de permacultuur, dan ben je welkom op onze jaarcursus in Schilde en Kasterlee!
Deze cursus geeft je een groter draagvlak naar een zelfvoorzienend leven.
De Dodoenstuin te Schilde geeft al 6 jaar een jaarcursus natuurlijk moestuinieren. We gaan een volledig jaar, in een mooi programma van 10 lessen , doorheen alle seizoenen leren moestuinieren in de (permacultuur)kruidentuin van Dodoens te Schilde of in de privétuin van Mieke en Guy in Kasterlee. We beperken ons niet alleen tot de klassieke éénjarige groenten maar ook meer bijzondere gewassen zoals yacon, gember, kurkuma,……..en vaste meerjarige (lekkere) planten komen aanbod. Daarnaast is er aandacht voor het ontwerp van de tuin (zowel de kleine als grotere tuin), van aanleg tot onderhoud en uiteraard ook oogst (met de diverse verwerkingsmethodes).
We hebben veel aandacht voor kruiden, eetbare bloemen, bessen en ander fruit, maar willen toch ook alle principes en ontwerpprincipes van de permacultuur meegeven. Nieuw dit jaar is dat we ook extra aandacht gaan geven aan het concept van het voedselbos en de gelaagdheid van het moestuinieren wat een antwoord kan bieden aan de gewijzigde klimatologische omstandigheden.
Al doende gaan we leren de tuin voorbereiden, moestuinbedden aanleggen, zaaien, planten, mulchen, snoeien, oogsten, maar ook verwerken… doorheen het seizoen.

De theoretische sessies worden online (via zoom) gegeven op woensdagavond zo kunnen we jullie tijdens de praktijkmomenten (in openlucht en coronaproef) volledig onderdompelen in de wondere wereld van de kruiden en de moestuin. Naast de 9 praktijkdagen, hebben we in november nog een afsluitmoment en gaan we 1 of 2 interessante bedrijven bezoeken. Dat kan een kweker zijn , maar ook een andere interessante permacultuurtuin, voedselbos, ….
Naast een zelf meegebrachte lunch, laten we jullie elke keer mee genieten en proeven van de opbrengsten van de tuin.

PRAKTISCHE INFORMATIE PERMACULTUUR JAAROPLEIDING
Theorielessen : woe 20/4, 27/4, 11/5, 7/9, 5/10 steeds online om 20u.
(worden opgenomen, kunnen  later nog doorgegeven en beluisterd worden).

Praktijklessen:
ofwel zaterdag in Schilde De Pont 45 in de Dodoenstuin .
Data: 30/4  van 9 tot 12u30
14/5, 28/5, 11/6, 9/7, 6/8, 3/9, 8/10 van 9u30 tot 16u

Ofwel zondag in de privétuin van Mieke en Guy, Zandhoef 10 te Kasterlee.
Data: 1/5 van 9u tot 12u30
15/5 van 13u30 tot 17u
29/5, 12/6, 10/7, 7/8, 4/9, 9/10 van 9u30 tot 16u

De les rond: ’Winterklaar maken van de tuin, snoeien van bessen en fruitbomen’ die datum moeten we nog samen vastleggen.
Zaterdag 19/11 sluiten we met de beide groepen af van 9u30 tot 16 u.

Prijs (inclusief digitale lessen en lesmateriaal):
Ben je lid van de vrienden van Dodoenstuin (lidmaatschap van 25 euro): 250 euro
Ben je lid van Velt: 280 euro.
Ben je geen lid van één van bovenstaande : 335 euro.
Voor meer info en inschrijving:  www.dodoenstuin.be.
Je inschrijving doe je via dodoens.inschrijvingen@gmail.com en  is definitief na betaling van het inschrijvingsgeld op rek nr BE74/973068091307 met vermelding van naam (ev ook email adres).     Max 20 deelnemers per groep.

Een beetje info mbt lesgevers:

Een beetje info mbt lesgevers: Mieke Vanderhaeghen, herboriste, kruidenteler en kruidenverwerker en Guy Degezelle, lesgever voor de permacultuur zijn vrijwilligers in de Dodoenstuin en zijn al meer dan 15 jaar met permacultuur bezig. Zij geven ook deze cursus, al meer dan 5 jaar, als vrijwilliger, de opbrengst van de cursus is volledig voor de Dodoenstuin waarmee zij hun werking mee kunnen uitbouwen.
Zij zijn gestart met permacultuur in hun kleinere stadstuin in Wommelgem, maar zijn sinds 2019 verhuisd naar Kasterlee met een veel grotere tuin, waar ze sinds drie jaar actief hun tuin aan het uitbouwen zijn (vertrokken van een grasveld) zodat jullie ook kunnen zien dat het allemaal niet zo lang moet duren, maar wel dat het geleidelijk opgebouwd wordt. Dus zij kunnen aandacht geven aan zowel de kleine als grotere tuin/toekomstige voedselbos. Cursisten van Schilde komen ook in Kasterlee, en vice versa.

Je inschrijving is definitief bij de betaling van de cursus op rek.nr BE74/973068091307 op naam dodoens schijnvallei.