306
post-template-default,single,single-post,postid-306,single-format-standard,stockholm-core-2.3.3,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
Title Image

Kweepeer olie

Kweepeer olie

Kweepeer olie is beschermend en verzorgend voor de droge en gevoelige huid.

De kweepeer is een harde groen gele tot gele vrucht. Afhankelijk van de soort is de vrucht bedekt met een dun laagje ‘vilt’.   De kweepeer (of kweeappel) is niet meer zo heel bekend maar in de herfst kan je hem vaak wel kopen bij Turkse winkels of in de supermarkt.

Het vruchtvlees is wit tot geel gekleurd. Naargelang de duurtijd van het koken krijg je een mooie rode kleur die het vooral goed doet in gelei.

De kweepeer smaakt van nature zuur en het vruchtvlees is hard en zonder bereiding niet eetbaar. Maar je kunt er heel lekkere dingen mee maken zoals kweepeer sap en kweepeer jam. En de schil bevat een bijzondere etherische olie die heel erg goed is voor de gevoelige en droge huid. Door de schil te weken in een plantaardige olie komt deze etherische olie vrij en krijg je een zeer verzorgende en bijzondere huidolie.  Die ook geschikt is bij allergie en eczeem.

Kweepeer olie is heel simpel om te maken.

  • Neem 2 kweeperen en was de kweeperen goed.
  • Schil ze dan met een dunschiller en doe de schillen in een glazen pot.
  • Opvullen met 200 ml. plantaardige olie zoals druivenpit, abrikozenpit of amandelolie. De schillen moeten geheel onder staan.
  • Dek het geheel af met een stukje gaas of katoenen (netel) doek zodat het vocht eruit kan maar geen vuil van buitenaf erin kan komen.
  • Laat de olie dan 2 à 4 weken trekken op een lichte plaats op kamertemperatuur. Regelmatig schudden.
  • Door een filter in een donker glazen flesje gieten.
  • Lekker als lichaamsolie na het douchen of in bad als badolie of om een kweepeer balsem mee te maken.

Een iets snellere methode is de warme maceratie:

  • kweepeerschillen en olie grondig mengen en au bain-marie gedurende 2 uur verwarmen tot maximaal 60°C. het mengsel persen.

Je kan ook een gemengde methode nemen, waarbij je de vorige twee methoden combineert.

  • Eerst 2 u au bain-marie verwarmen en daarna nog enkele dagen verder laten koud maceren.
  • Betere olie als de tweede methode en sneller als de eerste methode.
Tags: