144694
ai1ec_event-template-default,single,single-ai1ec_event,postid-144694,stockholm-core-2.3.3,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
Title Image

Online lezing (en workshop) rond fermenteren door Mieke Vanderhaeghen en Monique Vierendeel

Online lezing (en workshop) rond fermenteren door Mieke Vanderhaeghen en Monique Vierendeel

When:
januari 14, 2022 @ 8:00 pm – januari 15, 2022 @ 3:30 pm
2022-01-14T20:00:00+01:00
2022-01-15T15:30:00+01:00
Where:
Online
De herfst is er al en de winter staat stilletjes aan voor de deur. Voor Velt ook dé periode om te fermenteren. Als voorsmaakje alvast een artikel over fermenteren. Het nieuwe Veltboek Fermenteren kun je leren!  kan ik ten stelligste aanraden. Een mooi hebbedingetje voor onder de kerstboom.
Fermenteren kun je leren !

Groentefermentatie beleeft de laatste jaren een heuse revival. Deze bewaarmethode heeft heel wat troeven in petto. Het is gezond, is één van de meest veilige en ecologische manieren om groenten te bewaren dankzij de superkrachten van melkzuurbacteriën. En het zorgt voor een unieke smaak! Chefs maken er deze dagen dan ook gretig gebruik van. Groenten, zout en een pot waarin je die ingrediënten verzamelt: meer heb je niet nodig om aan de slag te gaan met fermenteren.
Fermenteren is ideaal om een grote oogst of een overschot aan seizoensgroenten te verwerken en bewaren. Bovendien komt er geen extra energie bij kijken, wat maakt dat fermenteren een ecologische kooktechniek bij uitstek is. In het nieuwe Velt-boek Groenten fermenteren: van seizoen tot seizoen wordt een ecologisch antwoord gegeven op de vraag naar kennis over fermenteren. Het boek doet glashelder uit de doeken hoe je groenten fermenteert aan de hand van de droge en natte methode. Heb je de basis onder de knie, dan kun je volop spelen met smaak, kleur en textuur. Zo maak je in elk seizoen je eigen unieke fermenten. De techniek wordt duidelijk uitgelegd en de natuur wordt als gids gevolgd. De seizoenen bepalen wat er in de fermentatiepot komt. Geen vaste combinaties of recepten, maar improviseren wordt ten zeerste aangemoedigd. In het boek worden ook gerechten met fermenten aangeboden. Praktisch, ecologisch, verrassend en lekker.

Tijdens een workshop begin volgend jaar in de Dodoenstuin krijg je de kneepjes van de groentefermentatie helemaal onder de knie. En uiteraard houden we daarbij rekening met de seizoenen. Je ontdekt hoe fermenteren in elk seizoen weer anders is en dus ook anders smaakt. Om het nog boeiender te maken, improviseren we à volonté. Door groenten en smaakmakers te combineren, creëren we onze eigen unieke fermenten.
Als je vast een voorproefje wilt dan kun je de fermentatiewijzer van Velt downloaden.

Vrijdag 14 januari organiseren we een online lezing rond fermenteren om 20 uur, door Mieke Vanderhaeghen
Zondag 15 januari om 13u30 een fermentatie-workshop in de lokalen van de Oranjerie of het leslokaal in de Dodoenstuin door Monique Vierendeel.

Je kan je voor beide items inschrijven. Hou er wel rekening mee dat voor de workshop wel maar max 20 p kunnen toegelaten worden. Dus als je echt wil komen schrijf dan zo vlug mogelijk in.
Wil je alleen de online lezing volgen, ook welkom! 10 euro (voor Veltleden en Vrienden van Dodoenstuin) geen beperking in de inschrijvingen, 15 euro voor niet leden.
Volg je de beide dan betaal je 30 euro (leden) 40 euro (niet leden). De workshop kan niet apart gevolgd worden omdat dan de lesgeefster alles opnieuw moet kaderen en het is de bedoeling om tijdens de workshop echt van start te gaan.

No Comments

Post a Comment