99
post-template-default,single,single-post,postid-99,single-format-standard,stockholm-core-2.3.3,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
Title Image

Chocoladetaart met rode biet

Chocoladetaart met rode biet

Hoeveel recepten voor chocoladecake moet je eigenlijk kennen? Eentje maar, he. Maar dit is nu al mijn vierde, terwijl ik niet eens zo graag chocoladecake eet. Ik bak het wel graag. Mensen worden er zo blij van.

David Lebovitz, bij wie ik het deze cake vond, stelt voor om er nog zure room op te smeren, maar dat vond ik er niet zo lekker bij. Een tas jasmijnthee is beter gezelschap.

Cocoladecake met rode bietjes

chocosnap220 g rode bietjes, geschild en gaar (gekookt, geroosterd of uit een pakje)

200 g bittere fondantchocolade, in stukjes

60 ml hete straffe koffie

200 g boter, in dobbelstentjes, op kamertemperatuur

135 g bloem

3 el cacao

1 1/4 tl bakpoeder

5 grote eieren, gesplitst

flinke snuif zout

200 g fijne suiker

1. Beboter een springvorm van standaardformaat (ca. 25 cm diameter) en leg een rondje bakpapier op de bodem. Verwarm de oven voor tot 180°.

2. Hak de bietjes in een keukenmachine tot een grove puree.

3. Zet een pot water op het vuur en hang er een kom in. Laat daarin de chocolade smelten (zo weinig mogelijk roeren, zegt Lebovitz; ik weet niet precies waarom).

4. Als de chocolade bijna volledig gesmolten is, roer er dan in enkele bewegingen de koffie onder. Duw er de boterblokjes in en laat ze smelten zonder te roeren.

5. Zeef intussen de bloem, cacao, het bakpoeder en het zout in een aparte kom.

5. Haal de chocolade van het vuur en roer er nu de suiker onder. Laat het mengsel enkele minuten afkoelen, roer er daarna krachtig de eierdooiers onder en de bietjes.

6. Klop het eiwit tot schuim en roer het voorzichtig onder de chocolade. Schep er tenslotte het bloemmengsel door. Het moet een homogeen beslag zijn, maar vermijd dat je er alle lucht weer uit roert.

7. Schep het beslag in de taartvorm, zet die in de oven en verlaag de temperatuur tot 160°. Bak de taart in ongeveer een klein uurtje gaar, de kern mag nog wat nat zijn. Haal hem pas uit de vorm als hij volledig is afgekoeld.

 

 

Note: overzicht recepten uit nieuws of wiki?