In maart staat dit plantje in bloei. Dit vroeg bloeiend plantje is een vertegenwoordiger van de Papaverfamilie. De bloemetjes eindigen in een kuif en de schutblaadjes zijn vingervormig ingesneden. Dit laatste kenmerk onderscheidt deze plant van de nauw verwante Holwortel.
Dodoens vermeldt dat Holwortel tweeërlei voorkomt:
februari 9, 2016
In
Planten
By
dodoens
Gevlekt longkruid – vak 1
Familie Boraginaceae
Wetenschappelijke naam Pulmonaria officinalis
Naam bij Dodoens Onser vrouwen melkcruyt
Plantkundige kenmerken
De bladeren hebben opvallende witte vlekken. De stengelbladeren staan verspreid, ze zijn zittend, langwerpig tot eirond. De bloemen staan aan het uiteinde van de stengel in schichten. Ze bloeien van maart
december 22, 2015
In
Allerlei, Nieuwtjes
By
Valentine
De medewerkers van de Dodoenstuin zijn reuzetrots, keiblij, in de wolken en euforisch met dit nieuws:
Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) kent een toelage van 15.000 euro toe voor de Dodoenstuin. Hiermee kunnen de gemeente en het vrijwillige beheerteam de op een 16de-eeuwse kruidentuin geïnspireerde moestuin in
oktober 23, 2015
In
Culinair
By
Valentine
Ingrediënten:
1 pak feta van 200 gram
handvol platte peterselie
3 el olijfolie
peper
2 el pijnboompitten
1 teen look, fijn
Doe alles in de keukenrobot of blender en mix. Werk af met een scheutje olijfolie en een schijfje komkommer. Lekker op een melbatoastje, op een stukje pittabrood, of een boterham.
oktober 23, 2015
In
Culinair
By
Valentine
Ingrediënten:
1 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
sap van 1 citroen
1 koffielepel komijn
peper en zout
scheut olijfolie
scheut sesamolie
1 teen knoflook
snuifje cayennepeper
bereiding:
Mix alle ingrediënten onder elkaar met de blender of mixer. Maak het smeuïger door er water of olijfolie aan toe te voegen.
Lekker met verse koreander op een melbatoastje,
oktober 23, 2015
In
Culinair
By
Valentine
Ingrediënten:
300 g havervlokken
80 g rozijnen
50 g sesamzaden (geroosterd)
50 g amandelen
50 g zonnebloempitten
50 g pompoenpitten
30 g amandelpoeder
75 g honing
30 g bloem
200 g boter
olie
85 g donkere basterdsuiker
½ kl kaneel
tip: je kan de hoeveelheid noten gerust verdubbelen. Ik laat de rozijnen er uit, want ik hou er niet van, ik doe er wel andere gedroogde vruchten in.
Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 170 °C.
Bekleed een bakvorm van 20 x 30 cm met bakpapier (ook de