280
post-template-default,single,single-post,postid-280,single-format-standard,stockholm-core-2.3.3,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
Title Image

Groentenbouillon (zelfgemaakt)

Groentenbouillon (zelfgemaakt)

Ingrediënten voor 100 gram bouillonpoeder:

  • 1 kilo groente en kruiden nodig.

Je kunt een mengsel nemen van groente en kruiden die je zelf graag gebruikt of je neemt een soepgroentepakket als basis. wortelen, uien, prei, selderij, paprika, 20151018_161409
lenteui, knolselderij, venkel, peterselie wortel.

  • Kruiden die je kunt gebruiken: lavas (maggikruid), peterselie, selderijblad, rozemarijn, tijm, dille, platte peterselie, bieslook,..
  • Zout: hiervoor neem je himalaya zout , fleur de sel of keltisch zeezout. Op 100 gram gedroogde groenten heb je 10 à 20 gram (10% à 20%) zeezout nodig. Dus een pak minder dan in de winkel. Je kan er ook nog wat peper aan toevoegen

Bereiding:

Was en snij alle groenten en kruiden in kleine stukjes. Dan moet de groenten en kruiden gedroogd worden. Dit kan je doen in een voedseldroger of  in de oven. Leg de groente en kruiden op de rekjes van je voedseldroger of spreid het uit op  een aantal bakplaten in de oven.

Nu moet de groenten 7 a 8 uur drogen op 60 à 70 graden. In de oven gaat dit het beste op de hete lucht stand.  Als de groenten droog en knapperig aanvoelen is het geheel klaar en doe je het samen met het zout in een blender, keukenmachine of koffiemolen. Je maalt het geheel tot een fijn poeder.

En dat is alles, nu is je bouillonpoeder klaar en hou je neus er maar eens boven, het ruikt echt heerlijk. Niet te vergelijken met een bouillonpoeder wat je in de winkel kunt kopen, zelfs niet met een biologisch bouillon poeder. Je bewaart het in een gesloten recipiënt zodat er geen vocht bij kan.

Een voorbeeld van samenstelling: 2 preien, 2 paprika’s, 4 uien, 2 kleine chili pepers, een grote bussel peterselie en een busseltje platte peterselie, enkele takken (blaadjes) van de selder, enkele takken tijm en rozemarijn, 3 wortelen maar je kan dit aanvullen met wat jij in huis hebt.

Soep maken: Neem de gewenste hoeveelheid bouillon en leng aan met water. Dit vormt de basis van je soep. Smakelijk!

 

Ter info:

We weten allemaal dat zelfgemaakte groentebouillon of vleesbouillon het lekkerst is, maar dat lukt ons niet om dit elke dag te doen. Daarom grijpen we nogal snel naar gemaakte groentebouillons die we in de supermarkt vinden. Niet alleen in bouillonblokjes maar ook in bouillonpoeder uit de winkel zitten allerlei chemische bestanddelen die compleet onnodig en ongezond zijn. Bijvoorbeeld  smaakversterker E621, glucosestroop, gistextract en aroma’s. Dan willen we echt niet weten hoe de vleesbouillon gemaakt wordt. De oplossing is echter heel simpel en ook nog eens veel lekkerder: zelfgemaakt bouillonpoeder.