611
post-template-default,single,single-post,postid-611,single-format-standard,stockholm-core-2.3.3,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
Title Image

Look zonder look

Look zonder look

  • Look zonder lookFamilie Brassicaceae
  • Wetenschappelijke naam Alliaria petiolata
  • Naam bij Dodoens : Loock sonder loock
  • Plaats in de tuin: Vak 7

 

Plantkundige kenmerken

Look – zonder – look is een tweejarige plant, maar kan soms nog binnen hetzelfde jaar uitgroeien tot een volwassen plant. Reeds in de vroege lente zijn de typische rozetten te zien in de tuin. De rozetbladeren zijn lang gesteeld, niervormig en hebben een afgeronde top. Typisch is de lookgeur die vrijkomt bij het fijnwrijven van de blaadjes. Een lookgeur zonder dat de plant verwant is aan de Look: vandaar zijn naam. Tegen april komen er witte bloemetjes aan. De plant is de waardplant voor het oranjetipje. Daarom laten we Look – zonder – look ook nog op de andere plaatsen staan. Naast de lookgeur is ook de mosterdsmaak kenmerkend. De Engelse benaming Garlic Mustard verwijst er naar.

Look zonder look behoort tot de kruisbloemenfamilie. Andere gekende vertegenwoordigers van deze familie zijn de pinksterbloem, de koolsoorten, herderstasje, lepelblad, veldkers.

Historisch gebruik

Look zonder look werd gebruikt als bloedzuiverend middel, ging ettering tegen. Tevens bevorderde het kruid de genezing van wonden.

Dodoens

Volgens Dodoens werd het kruid vooral in de keuken gebruikt om te kruiden en had het geen medicinaal gebruik.

Hedendaags gebruik

Je kan een salade kruiden met de blaadjes van de Look zonder look. Of snipper het samen met andere kruiden op kwark of in yoghurt.

De plant kan ingezet worden bij astma en bronchitis. Van de wortel kan een olie gemaakt worden om uitwendig verlichting te brengen bij bronchitis.

Inhoudsstoffen

In de wortel zitten proteïnen en de typische glycosiden voor deze familie: de mosterdglycosiden. Bij kneuzing spltst deze stof zich en komt de typische geur vrij.

Weetje

Look zonder look is net zoals Judaspenning en de Pinksterbloem een waardplant voor het Oranjetipje, een vlinder die verwant is aan het koolwitje.