mei 19, 2016
In
Planten
Citroenmelisse – Melissa Officinalis
Plantkundige kenmerken
Citroenmelisse is een overblijvende plant. Aan de vierkantige stengel staan de bladeren tegenover mekaar. De bloemen staan in schijnkransen. Citroenmelisse bloeit vanaf juni met kleine witte tot bleekgele bloemen.
Historisch gebruik
- Het was ook al bekend bij de Grieken als ‘melisophyllon’
- Plinius: het kruid werkt zo sterk dat het aan een zwaard gebonden, het bloed aan het zwaard onmiddellijk deed stollen.
- Zowel Plinius als Dioscorides prezen de wondhelende en ontstekingsremmende werking.
- De Arabieren uit de 10de eeuw: hartversterkend middel en een gunstig effect bij zwaarmoedigheid.
- In Europa, vanaf de 10de eeuw, hartversterker, tegen melancholie; levensverlengende kwaliteiten.
- Monniken gebruikten citroenmelisse bij een kater, flauwtes en hartklachten.
- Paracelsus: citroenmelisse wekt een mens weer tot leven ; drank: ‘primum ens melissa’
- Keizer Karel V dronk Karmelietenwater met Citroenmelisse als hoofdingrediënt.
- Uitwendig: bij reuma.
- Begin van de 20ste eeuw: toegepast bij ‘geestelijk zwakke’ vrouwen, ter bestrijding van humeurigheid; het verdreef de melancholie.
Bron: Plantaardigheden.nl
Gebruik bij Dodoens
Melisse met wijn gedronken, is goed tegen beten en steken van venijnige dieren. Zij sterkt het hart en verdrijft zwaarmoedigheid. (naar http://leesmaar.nl/cruijdeboeck/deel1/capitel049.htm)
Hedendaags gebruik
- bij nerveuze klachten, spanningshoofdpijn, slapeloosheid, lichte overspannenheid
- optimaliseert spijsvertering, bevordert galsecretie
- bij maagdarmstoornissen
- uitwendig tegen koortslip
- ontstekingsremmend
Inhoudsstoffen
- etherische olie
- bitterstoffen
- looistoffen
- polyfenolen met onder meer rozemarijnzuur
De kenmerkende geur en citroensmaak komt door Citronal.
Gebruikte delen
- blad
Citroenmelisse kan in de keuken gebruikt worden in gerechten omwille van de citroensmaak: in salades, visschotels, sauzen, gebak.